BANDABULYA

  BANDABULYA,  pazar yeri anlamına geliyor. Bende bu köşede, her gün sizlere minik ip uçları vermeye çalışacağım.

MOZARELLA...


Mozarella genellikle hemen yapılıp, servis edilen taze bir İTALYAN peyniridir. Ancak son zamanlarda, gelişen teknolojiler ile bu süre biraz daha uzasa da, fazlaca saklayamazsınız, hemen bozulur bu nedenle fazla kullanmayacaksanız, küçük paketler halinde almanızı ve son kullanma tarihine iyice bakmanızı tavsiye ederim.
Adını, genellikle kesilerek servis yapıldığı için, İtalyanca  mozarre ( kesmek ) den alır. 
Çok fazla anlatmaya gerek yok bence en güzeli denemek. Sabahları balsamik sirke ve sızma zeytinyağı ile tavsiye ederim. Özellikle mini mozarella kahvaltıda çok iyi gidiyor.
Yapımını merak edenler için biraz bilgi : ))
Çiğ manda sütünün 33-39'C'de ısıtılarak kestirilmesi
Peynir pıhtısının ceviz büyüklüğünde parçalara bölünmesi,
Peynir kesiklerinin asit düzeyi 4,95 pH oluncaya dek olgunlaştırılması,
Olgunlaştırılmış peynir kesiğine 80-90'C sıcaklıkta kendi ağırlığınca su dökülerek haşlanması ve eritilmesi,
Erimiş peynir kütlesinden parçalar koparılması, katlanması ve şekillendirilmesi,
Peynir toplarını soğuk suya atıp hızlıca şoklamak ve formunu korumasını sağlamak,
Ve son şeklini alan peynirleri saklamak üzere tekrar peynir altı suyuna almak, paketlemek şeklindedir.



HER ŞEY MEVSİMİNDE GÜZEL


Ekim ayında soframıza taze, taze gelecek bir sürü lezzetten faydalanmayı unutmayın.
Ceviz'in tam mevsimi mesela, doğal mantarlar için harika bir zaman, armut deseniz öyle.
Bu mevsimde fındık, yer elması ( zeytinyağlısı da yemeği de nefistir.), lahana, kıvırcık, karnabahar, havuç, ıspanak, kırmızı turp,  ve pırasanın tam zamanı. Armut, greyfurt, muz ve mandalina yemeyi de unutmayın.

KİRAZ SEN NEYMİŞSİN MEĞER,

Bu lafı yeni duydum, sizinle paylaşmak istedim. Kiraz, demiş ki dut arkamdan gelmese sizi sapıma çeviririm.
O derece incelirsiniz yani. Zayıflamak isteyenler için birebir, kiraz yiyip bir bardakta süt içerseniz, kabız  probleminiz kalmaz.
Kiraz saplarını atmayın toplayın, aman ha pek mühim. Şişkinliğiniz olunca kışında kaynatır içersiniz.
Şimdi kirazın mevsimi bol, bol yiyelim.
Yaraları say, say bitmez ama bu kez anlatmayacağım araştırın biraz.

BALKABAĞI NAMI DEĞER PUMPKIN


Balkabağı, cadılar bayramı ile bütünleşmiş, külkedisine atlı araba olmuş, masallara konu harika bir bitki.
Turuncu renk  lutein, alfa ve beta karotenin vücudunuzda A vitaminine dönüşmesini sağlar.  100 gr. pişmemiş kabak günlük ihtiyacınızın % 50 sini karşılar. Balkabağının yağ oranı, yok denecek kadar azdır ve sodyumu çok düşüktür, yani kalp damar dostudur. Düşük kalorilidir ama  yüksek besleyiciliği vardır. Balkabağında ayrıca, B1, B2, B3, B5, B6, B9 Vitaminleri, E Vitamini, C Vitamini, Demir, Çinko, Bakır, Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum bulunur.
Yemeniz için daha neye ihtiyacınız var.

YEŞİL KANSER SAVAŞÇILARI

Bezelye, bir çok şekilde kullanabileceğimiz bir lezzet. Yemek, püre, garnitür ve maske...
Ne işe yarar derseniz,  en önemlisi , kanserle savaşır...

Kolay çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda barındırır, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürme ve  kalp krizi geçirme riskini azaltmak gibi etkileri vardır.
Yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalır: Bu da kandaki şeker düzeyi dengeleyerek, enerjik olmanızı sağlar.
Yüksek oranda B1 vitamini içerdiğinden, uykuyu da düzene sokar, iştahı açar ve neşeli olmanızı sağlar.
 Hayvanlarda kansere yakalanma risksini azalttığı, saptanmıştır: İnsanlar üzerinde de araştırılmaktadır.
Bezelyeyi çok tüketen kişilerde akut apandisite az rastlandığı araştırmalarla saptanmıştır.
Bezelyede, gebeliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır: Eğer doğum kntrolü istiyorsanız bezelyeden faydalanabilirsiniz.
Maske mi ? Dediğinizi duyar gibiyim. Tarifini vereceğim denemesi bedava. Bu sıralar en yoğun kullandığım bezelye İglo... Taptaze, o an ayıklamışım gibi. Tavsiye ederim...

Bezelye Maskesi;
İki su bardağı taze bezelye, ezildikten sonra üzüm pekmezi ile karıştırılır. Yumurta akı ve yarım fincan ayçiçek yağı ilave edilir. Bir miktar un konularak maske kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
Etkisi : Ten dokusu üzerinde parlaklık sağlar, gece yatmadan uygulanmalıdır. Sabah cilt temizlenir


BİR AVUÇ KARIŞIK KURUYEMİŞ


Her gün olmazsa olmazlarımdan biri, küçük avuç içi kadar kuruyemiş yemek. Abartmadan. Bir iki ceviz, badem, fındık, üzüm. Herkese tavsiye ederim. Neden mi ? Hergün balık yiyemezsiniz ama ceviz harika bir omega-3 kaynağı, siyah üzm kan yapar, çekirdekleri cildinize midenize iyi gelir.
Benim felsefem, doğada olduğu gibi yaşa, doğanın sana sunduklarını ye. hiç birini diğerinden ayırd etmeden.
GÜNEŞ MEYVESİ PORTAKAL

Annem, küçük yaşlarım da, ders çalışmaya alıştırmak, çeşitli oyunlarla bir şeyler öğrenmemi sağlamak ve dersleri sevdirmek için uğraşırdı. Ve bu oyunlar sırasında portakal hep güneş olurdu. Bu  nedenle, benim için hep öyle kalacak.

Vücudumuz C vitamini üretmiyor, ama fazlasını da kullanıp atıyor. Yani harika bir vitamin.
Önermem mümkün değil, ben doktor değilim ama hasta olacağımı anladığım anda, bir kaç tane Solgar Ester  C vitamini içiyorum ve First Defence kullanıyorum. Yıllardır, hastalık yüzü görmedim.

Portakal sadece C vitaminiyle sınırlı değildir. İçinde, 20 den fazla cevherlerle aslında eczanelerde satılması gereken bir mucizedir.
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji veriyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor.
Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor. Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor. Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor. Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram 

Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Kısaca, tam mevsimi, yiyin, için, reçel, marmelat yapın. Salatanıza, limon suyu yerine portakal suyu, ve zarları ayıklanmış portakal parçaları koyun. Harika olacaktır.


HARDAL TOHUMU


Çok çeşitli kullanımları olsa da ben en çok püre yaparken içine atmayı seviyorum. Harika bir lezzet katıyor. Nasıl mı yapacaksınız ? Çok kolay, patatesleri haşladıktan sonra, sütle ezeceğiniz sırada dilediğiniz kadar az yada çok tohum hardal atın. Şişip yumuşayacak ve çok lezzetli bir püreniz olacak. Kereviz püresi de yapabilirsiniz. Tariflerime bakarak.

Turnçgiller familyasındandır. 2000 yıldır tarımı da yapılan, türlerine göre 30 cm. ile 5 m. arasında boylanabilen, dayanıklı otsu bitkidir. Türkiye'de yetişen üç önemli türü Kara hardal (Sinapis nigra), Esmer hardal (Sinapis juncea) ile Ak hardal (Sinapis alba)'dır.
Kara hardalın tohumlarında yapışkan bitki sıvısı, yağ, sinapin ile sinigrin adlı glikozit ve myrosin bulunur. Bu tohumlar ak ve esmer hardal tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline getirilir. İçine koruk suyu, şarap ya da sirke ile su, şeker, tuz ve baharat katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, çeşni veren macun halinde tüketilir.
Tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, kara hardalın temmuz ayından başlayarak olgunlaşan tohumları; bitki, kökünden kesilip iyice kurutularak ve dövülüp silkelenerek toplanır. Bu tohumların sağlığa yararlı etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:
1. Kara hardal terleticidir. Ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur.
2. Midevidir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
3. Mayasıla karşı etkilidir.
Bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 tatlı kaşığı kara hardal tozu üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5 dakika süreyle demlendirilip infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
1. Kara hardal romatizma ağrı ve yangılarını hafifletir.
2. Artride (eklem iltihabı) karşı etkilidir.
3. Kan dolaşımını uyarır.
Bunun için;  120 gr. taze öğütülmüş kara hardal tozu, 45 derecelik ılık suyla ağır ağır karıştırılır ve kalın kıvamda bir lapa elde edilir. Bir tülbentin üzerine yayılıp ağrılı ve yangılı yerlere konulmadan önce, tülbentin deriye yapışmaması için deriye ıslak gazlı bez yayılıp sonra hardal lapalı tülbent deriye 1 dakika süreyle uygulanır ve daha sonra tülbent kaldırılır. Uygulamada deri kızarırsa zeytinyağı sürülerek kızarıklık giderilir.
Kara hardal ayak üşümelerini geçirir. Bu etkiyi sağlamak üzere, 1 çorba kaşığı hardal tozu üzerine 1 litre kaynar su dökülüp 5 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Sonra üzerine biraz soğuk su katılıp ılıtarak ayaklar bu infüzyonun içine sokulur.
Ayrıca kara hardal rahatlatıcı, gevşetici ve yatıştırıcıdır. Kan dolaşımım uyarır. Bu etkileri sağlamak için, 1-2 çorba kaşığı kara hardal tozu, küvete doldurulmuş sıcak banyo suyuna serpilip iyice karıştırılır ve bu suda banyo yapılır. Hardal, cildi duyarlı olan kişileri rahatsız edebilir.

GÜZELLER GÜZELİ AYVA

Ayva'nın tam mevsimi yiyebildiğiniz kadar yiyin.
Ayva, çocukların sağlığını korur, büyümelerini ve gelişmelerini hızlandırır.
Bir çok hastalığın şifası olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisi için faydalı.
Ayva her yaştaki kişinin sinir sistemini güçlendirir
Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyup hazımsızlık gibi sorunları önler.
Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
Grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırır.
Ayva veya ayva suyu ishalin geçmesi için de çok yararlı. Meyvesi ya da meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelir.
Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur.
Ayva ağız kokusunu önler.
İçerdiği vitamin ve minareler ile kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve varis tedavisinde yardımcı olur.
Ayvanın cinsel gücü artırdığı söylenmektedir.
Ayva kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.
Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Tereyağı ile pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelir.
Ayva çiçeği kaynatılarak içilirse anne sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir.
Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır.
Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi veya yapraklarının kaynatılarak suyu ile gargara yapılması mucize etkiler ortaya koyuyor.
Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor.
Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor.

BALKABAĞI 


Balkabağının yararları saymakla bitmez, akne'den prostat'a, kalpten, iltahaplanmaya kadar. Kalorisi düşük ve çok faydalı bir besin. Hayatınızdan eksik etmeyin.

 Balkabağı tohumları, sağlıklı yağlar içeren 'alpha-linolenic asit' (ALA) bakımından çok zengin. ALA; modern diyetlerin hepsinde yeteri kadar olan Omega 3 yağ asitlerinden, İltihaplanmayı azaltır, damarları güçlendirip ve trigliseriti düşürüyor.
 Balkabağı, 'turuncu rengi' itibariyle 'beta karoten' bakımından çok zengindir. Kalp hastalıkları ve kansere sebep olan DNA zararını önlüyor.
 Balkabağı tohumları ,birçok kişinin yeteri kadar almadığı, olan magnezyumu da bol miktarda içeriyor. Kaslarınız için magnezyuma ihtiyacınız var.
*28 gram balkabağı tohumu tüketmek; günlük magnezyum ihtiyacınızın belli bir kısmını karşılar. Dilerseniz, tohumları zeytinyağı, sarımsak veya biberle karıştırarak pişirebilirsiniz.
Baharatlarla karıştırdığınız tohumları, yağlı pişirme kağıdının üzerine serpin ve yaklaşık 130 derecelik bir fırında yarım saat pişirin. 



OTLAR OTLAR OTLAR

''Denizden babam çıksa yerim'' lafına bir yenisini eklemek istiyorum.  '' Yeşillik olarak, topraktan ne çıksa yerim''. Bu doğru. Yeşil olan her şey, çok lezzetli ve bence mutlaka çok yararlı. Oldum olası sevmişimdir yeşili. Doğduğum günden beri, ailemin evinde ve kendi evimde, salata olmadan sofraya oturduğum zamanlar, bir elin parmakları kadardır. Salata olmazsa, hayat olmaz. Sadece yeşil değil tabi, ama illa yeşil bir şeyler olmalı salatada. Çorbanıza ekleyin, etinize ekleyin. yıkayıp tek başına yiyin. Kahvaltıda peynirle blendırdan geçirip, zeytinyağıyla ekmeğinize sürün. Eski Çin tıbbını okuduğumda yaptığımın hiçte yanlış olmadığını görüyorum. Defne yaprağı, tarhun, kuzu kulağı, ısırgan, fesleğen, maydanoz, nane, kekik say say bitmez. Üstelik ülke olarak biz çok şanslıyız tüm bunları bulabiliyoruz. Değerini bilelim ve yiyelim. İnanın yararını gördüm. Yakın zamana kadar, günde 2-3 paket sigara içmeme rağmen, insanlar var olan yaşımdan 10 yaş daha küçük olduğumu düşünülüyorsa, bunda yeşilliklerin büyük faydası var. Şimdiye kadar yemiyorsanız, bugün başlayın. Hiçbir şey için geç sayılmaz.

BEYAZ ŞARAP SİRKESİ& KIRMIZI ŞARAP SİRKESİ


Paris'e gittiğimde, meşhur,  Relais de L'Entrecot isimli restorantta yemek yeme fırsatı buldum. Bu restorant belli saatlerin içinde, belli sayıda insan alıp sadece patates salata  ve antirkot servisi yapıyor. Beyaz şarap sirkesi ile ne alakası var diyeceksiniz. Çok alakası var. Et, patates ve salatalar önünüze geliyor. Lezzeti hiçde hoş değil. Bu arada hemen yemeğe kalkarsanız sizi uyarıyorlar sosu beklemeniz için. Ancak sos döküldükten sonra sanki bir mucize oluyor ve herşeyin lezzetine bayılıyorsunuz.
İşte beyaz şarap sirkesi ile bu şekilde tanıştım yıllar, yıllar önce. Daha sonra da kırmızı şarap sirkesi. Harika soslar hazırlamak istiyorsanız, etinizi pişirirken ya da marine ederken lezzeti artsın istiyorsanız, evinide mutlaka bulundurun. Ayrıca sirkenin faydalarını anlatmama gerek var mı???

POZİTİF ENERJİNİN FAYDALARI


Hep, gıdalardan bahsediyorum ama bana göre en önemli hayat kaynağı kendi içimizdeki enerji. Devamlı yenilenen, tüm kötülüklere rağmen tertemiz kalıp kendini koruyabilen kalbimiz, ruhumuz, sevgi dolu olmak. Şükredebilmek. Kendini, çevreni, doğayı herşeyi sevmek, herşeye rağmen. Ve her sabah uyanıp, Allaha Şükür uyandım, bugünde bu dünyadayım, oğlumla, sevdiklerimle beraber bir gün daha bahşedildi deyip her günün kıymetini bilmek. Abuk sabuk şeyler için etrafı üzmemek. Harisliki kıskançlık, kindarlık, tembellik, şişmanlık, cehalet, nezaketsizlikten uzak durmak için çaba göstermek. Mevlana gibi, elinizde size verilen, sizin verebileceğiniz ne varsa, az ya da çok ihtiyacı olanla, yüzüne vurmadan, tüm kalbinizle ve isteyerek, çıkarsız paylaşmak. Doğayı, insanı kendinizi tanımaya çalışmak. Ve herşeye pozitif yaklaşmak. İşte bu insanı sağlıklı ve mutlu kılan birşey. Tüm şeytanlara ve cadılara karşı müthiş bir zırh.

PATATESİN FAYDALARI

Kuzey Amerika’nın And Dağları civarında yetişen bir sebze olan patates Amerika’nın keşfinden sonra tanınmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bu bitki, hem besleyici, hem de lezzetlidir. Yemeklerde kullanılmasının yanısıra patatesin pekte bilmediğimiz bazı faydalarına göz atalım;
Bir patatesi rendeledikten sonra tülbent ya da süzgüden geçirerek tüm suyunu süzün. 1 ölçü patates suyuna 3 ölçü su ekleyerek seyreltin ve sabah kahvaltıdan yarım saat önce için. Göğsünüzdeki yanma hissinin geçtiğini göreceksiniz.
Kanlanmış ve yorgun gözlerinize patates dilimleri yerleştirerek 15 dakika bekleyiniz. Kızarıklık ve yorgunluk geçecektir.
Romatizma ağrılarından şikayet edenler, sabah aç karnına yarı yarıya ılık su ile sulandırılmış patates suyu içerlerse ağrıları hafifleyecektir.
Baş ağrısı şikayeti olanlar alınlarına patates dilimlerini bağlayarak bir süre beklerlerse ağrıları hafifler.
Deri kaşıntıları için kesilen çip bir patatesle kaşınan alanları ovmak sıkıntıyı hafifletir.
Patatesler C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir bitkidir. Aslında tüm gün boyunca ihtiyacımız olan C vitamininin %45′i, potasyumun %21′i ve lifin %12′si sadece 1 adet patates yiyerek karşılanabilir. Patates kabukları patatesin içinden çok daha zengin bir besindir. Ek olarak kalsiyum, çinko, fosfor ve b vitaminleri içerir. Ortalama büyüklükteki 1 adet patates 100 kaloridir.
Çok fazla patates yemek gaz ve ciltte kırmızılıklara sebep verebilir.


3 ADIMDA,CİLDİNİZ PÜRÜZSÜZ OLSUN


1. ADIM PEELING

Bir miktar toz şeker alın, üstüne erimeyecek şekilde limon suyu sıkın ve dilerseniz tüm bedeninizi, dilerseniz sadece ellerinize ve yüzünüze iyice peeling yapın. Ve suyla durulayın.

Ardından yüzünüze ve dilerseniz bedeninize ( küvette yapmanızı öneririm.)

2. ADIM MAYA MASKE

500 gram yaş pakmaya
1 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı iyi kalite sızma yağ

Yaş mayayı biraz temiz su ile sıvı hale getirin ve diğer malzemeleri koyup iyice karıştırın. Cildinize sürün 10-15 dakika bekleyin ve sabunla yıkayın.

3. ADIM SÜT BANYOSU

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra tüm bedeninizi ya da sadece yüzünüzü sütle yıkayın. Suyla durulayın ve krem sürün.

Cildinizin bu kadar kısa sürede, bu derece pürüzsüz ve yumuşak olduğunu görünce bu üç adımdan asla vazgeçemeyeceksiniz. Üstelik binlerce lira vermeden.
Ayrıca tüm malzemeleri yutabilirsiniz, hiçbir sakıncası yok. Bayramda güzellikler sizinle olsun.

OTLARLA GENÇ KALIN


Ebegümeci, gelincik otu, hardal otu, arapsaçı, turpotu,şevketi bostan, labada, ısırgan otu, radika, cibes, kuzu kulağı...
Daha neler neler. Otların faydası say, say bitmez. Biliyorum, çünkü bizim ailede yaşını gösteren kimseyi bulamazsınız, ot yiyerek, genç kalmanın, yaşayan örnekleri gibiyiz.
Ancak, özellikle İç Anadolu bölgemizde otları pek bilen yok. Hiçbirşey bilmiyorsanız, alın bütün otları, biraz haşlayın hemen buzlu suya atın ki rengi ve vitamini gitmesin. Atın blendıra, limon, zeytinyağı tuz koyup karıştırın. Ya da bıçakla biraz ezip, soğanla hepsini kavurun. Meze olarak sunabilir, salata olarak yiyebilirsiniz. Bu otları balığın içine aynen bu şekilde koyup fırında pişirebilirsiniz.
Otlarla neler yapılmaz ki.
Faydaları mı? Bence say, say bitmez. Üstelik habire neye yarar diye yemeninde anlamı yok. Yeşilse iyice yıkayıp yiyin. Mutlaka bir faydası vardır.

Hardal: Baş ağrısına iyi geliyor, kaynatılıp suyunun içilmesi böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Haşlanıp salata yapılarak ya da kavrulup yumurta ile tüketiliyor.
Sinameki: İshali durduruyor.
Isırgan otu: Akciğeri güçlendiriyor, kanseri önlüyor. Salata, kavurma ya da ıspanak gibi pişirilerek veya çiğ yenilebiliyor.
Rezene: Bağırsak iltihabına, gaz sancılarına iyi geliyor.
Şevketibostan: Balgam söktürüyor, bronşite iyi geliyor. Terbiyeli ve etli ya da pirinçli pişiriliyor.        Arapsaçı: Kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor. Haşlanarak, kavrularak ya da etle terbiyeli pişirilerek yenilebiliyor.
Radika: Kas romatizması, kas uyuşması, vücut ısısının düşürülmesi ve kan şekerinin düşürülmesine yarıyor. Çiğ ya da haşlanıp salata olarak tüketiliyor.
Ebegümeci: Nefes darlığına iyi geliyor, böbrekleri temizliyor, kanın pıhtılaşmasını sağlıyor, dalak hastalıklarını ortadan kaldırıyor.

MISIR UNU VE FAYDALARI

Mısır unu, Karadeniz'de sıkça kullanılsa da diğer bölgelerde pekte revaçta olmadığı kesin. Ancak önerim, daha önce tarifini verdiğim polenta ve bugün tarifini verdiğim arepası denemeniz. Hem çok lezzetli, doktorlar Karadenizlilerin, Vitiligo hasyalığına yakalanmama sebebi olarakta mısır ununu gösteriyor.
- Mısır taneleri doymamış yağ asitleri, nişasta ve A vitamini açısından zengindir.
-Doymamış yağ, kandaki kolesterol düzeyinin kontrol edilmesine yardımcı olduğu için kalp ve damar sağlığına faydalıdır
-A vitamini ise gözler, kemikler, diş ve böbrekler için gerekli bir vitamindir.
-Sağlık sektöründe ise mısır nişastası, ilaç yapımı ve C vitamini üretiminde kullanılır.
-Cildi güzelleştirir ve sıkılaştırır.
-Ayırca mısır püskülüde çok faydalıdır idrar söktürücü,ve zayıflamayı kolaylaştırıcıdır

17.10.2011

Glisemik endekse dikkat, Hayat böyle çok rahat
Nedir bu glisemik endeks? kısaca anlatmak gerekirse; Karbonhidratların, kandaki glükoz düzeylerine olan etkisi diyebiliriz sanırım. Bu düzeyi zıplatmazsanız, dengede tutarsanız, hayatınız hastalıksız ve sağlıklı geçecektir. Gerçi biz Türkler, '' ekmek yemeden doyulmaz'' gibi bir önyargı ile yaşasakta, sıkı durun...şimdi gerçeği söylüyorum. Bu yanlış, bunca yıl bir yalana inandınız. Kof enerji alıp, şekerinizi yükseltip, üstelik çok kısa sürede acıkıyorsunuz bu yüzden. Yıllardır, her ne kadar doktor olmasam da, kendi bedenime ve çevremdekilere saygım, ayrıca mutfak düşkünlüğüm yüzünden fazlaca okuyorum. En sonunda bunu herkesin anlayacağı dilde yazan harika bir doktoır çıktı karşıma herkesten ricam alın ve bu kitabı okuyun. Adı diyet ama diyet kitabı değil aslında sadece çok satsın diye bu ismi vermişler. İnsanlar, alsın okusun ve bilinçlensin diye. CANAN KARATAY / KARATAY DİYETİ
http://www.kitapambari.com/ambar/popup_image.php?type=D&id=96976&title=Karatay%20Diyeti%20Bilimsel%20Ger%E7eklerle%20Kilo%20Vermenin%20Abc%27si

04.10.2011

BALKABAGI
Tatlı yapmak dışında, pek kullanmadığımız bir besin. Ama çok faydalı. Çorbasını mutlaka deneyin. Keki de çok lezzetli oluyor.
Balkabağı harika bir beta-karoten kaynağıdır, ayrıca başka vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının %25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar ve iyi miktarda potasyum içerir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır.

Taze balkabağının kendi özgü bir tadı ve dokusu vardır. Ama balkabağı keki yapmak için kullanılan konserve balkabağı da aynı besin değerine sahiptir.Yarım kase balkabağı keki karışımı, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde 220'sini karşılar ve oldukça düşük kalorilidir.

03.10.2011

TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI

Tam Buğday Ekmeği  Faydaları
Biyoaktif bileşenlerden ötürü, besin değeri oldukça yüksektir.
B vitamini, mineral ve posa bakımından iyi bir kaynaktır.
Bağısakları çalıştırır.
Kan değerlerini kontrol altında tutar.
Az enerji verir ancak uzun süre tok tutar.Obezite tehlikesine karşı korur.
Yüksek tansiyonu olanlar tercih etmelidir.
Kalp, damar problemi olan kişilerinde tüketimde tercih etmesinde yarar vardır.
İçeriğindeki magnezyum glikozun kullanılmasını olumlu etkiler ve içlerinde bulunan E vitaminiyle, öbür antioksidanları Metabolik sendromu önlemede yarar sağlamaktadır.
Ancak,
Çölyak, emilim problemi yaşayan kişiler  kesinlikle doktor ya da diyetisyene danışarak tüketmelidirler.
28.09.2011

Anne sütü artırıcı: Anason tohumu öğütülüp balla macun yapılıp yenir, anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Gaz söktürücü: Anason tek başına yada naneyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Bebeklerde diş çıkarırken: 50 gr anason, 500 gr su ve 150 gr zeytinyağı karıştırılıp su uçana kadar kaynatılır. Kalan yağ süzülüp saklanır. Bu yağla bebek diş çıkarırken pamukla diş etlerine sürülür, sancısı ağrısı kesilir, dişde çabuk çıkar.
Sindirim kolaylaştırıcı: Anason, kimyon, nane ve rezene kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.
Bağırsak kolikleri: Anason tohumu kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Mide bulantısı: Anason tohumu nane ile beraber kaynatılıp içilir.
Tıkanıklık açıcı: Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek, mesane, karaciğer ve dalaktaki tıkanıklıkları açar..
Bronşit: Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Öksürük: Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Balgam: Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Astım: Anason tohumu biberiye ve sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Nefes darlığı: Anason tohumu biberiye ve sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Ağız kokusu: Anason tohumu çiğnenir.
Uykusuzluk: Anason kaynatılıp balla tatlandırılarak gece yatmazdan 1 saat evvel içilir
26.09.2011

Çikolatanın faydaları say, say bitmez. Bu haber Sabah gazetesinden alıntı sizlerle paylaşmak istedim.

Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.

* Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.

* Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip. Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor.

* Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor.

* Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor.

* Bristol Üniversitesi doktorlarından Peter Barham, çikolatanın içinde bulunan bir maddenin uyarıcı etkisi bulunduğunu ve bunun da kişiye kendini iyi hissettirdiğini savunuyor.

* Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.

* Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.

* Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.

* Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var.

20.09.2011

Benim mutfağımın olmazsa olmazı sevgili parmesan peyniri. Nere deyse her yemeğe kullandığım harika bir lezzet. Size de hep buzdolabınızda bulundurmanızı tavsiye ederim . Ancak görüyorum ki herkes genellikle toz halini alıyor kalıp alın ve kendiniz rendeleyin. Diğer türlü çok pahalıya mal olur. Ayrıca kurumamasına dikkat edin. Size parmesan hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Parmigiano-reggiano (Parmesan): 16 litre inek sütünden bir kg Parmesan üretilir. İtalya'nın en ünlü peyniri Parmesan'ın en az bekletme süresi 12 aydır. Eskitilmede süre uzadıkça, peynirin kalitesi de artar. Dolayısıyla en iyi Parmesan peyniri 24-36 ay arasında dinlendirilmiş olanıdır.
Peynirin erbabı "ilkbahar parmigiano"'sunu tercih eder. İlkbahar'da peynirin yağ oranı daha düşüktür. Bu da peyniri daha kuru kılar, örneğin nisan ayında üretilen Parmesan'ın rengi açık, adeta beyazdır. Yaz peyniri ise en sert aromalı olanıdır. Yaz peynirlerinin rengi daha koyu, adeta koyu altın sarısıdır.
Yaz peynirleri makarna soslarına, özellikle fesleğen sosuna çok uygundur. İtalyanlar bu peynirin çok sağlıklı olduğuna inandıkları için bebeklerin mamasına katarlar. Parmesan, pastörize sütten yapılmadığı için vitaminler ve elementler açısından da çok zengindir. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından esaslı bir kaynaktır.

19.09.2011

Eflatun “az içilen şarap ilaç gibidir, yaşlıları gençleştiri hastaları iyileştirir” diyor.
Doktorlar da onun bu görüşüne onca yıl sonra hala katılıyor. Şifa niyetine ölçüsünde içilirse... 
Şarabın içerdiği bioflovnoid maddesinin kalbi koruduğu inancı gerçekliğini koruyor. Şarap pıhtılaşmayı azaltıp, kan akış hızını arttırıyor. İyi huylu kollestrolü yükseltirken, kötü huylu olanı düşürüyor. Kolestrolü okside ederek. damar sertliğini önlüyor. Çok eskiden bu yana gençlik iksiri olarak bilinmesinin bir nedeni olduğu bilimsel olarak ispatlandı . Ama bir kadeh hadi iki kadeh içersek. Fazlası zarar.
-->




16.09.2011

Yumurta mükemmel bir gıda olup güzel yiyecektir. Yumurta yüksek değerde protein ihtiva ettiği için yemeklerde kullanılabilir. Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur. Yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin eder. Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebilir.
 
Yumurta nasıl korunur ?
Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalajıyla muhafaza edilmelidir. Yumurta; oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza edilebilir.
 
Yumurta sarısındaki renk farklılığının sebebi nedir?
Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tavuk yeminde önerilen miktarından daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabilmektedir.

Yumurta dondurularak saklanabilir mi?
Çiğ yumurta 18°C' de 1 yıl süreyle saklanabilir. Yumurtanın sadece sarı kısmının veya tümünün donması için bir kaseye kırınız. Hava kabarcıkları oluşmayacak şekilde yavaşça karıştırınız.
Yumurta sarısında topaklanmayı önlemek için yumurtaya aşağıda belirtilen miktarlarda tuz veya şeker ekleyiniz.
• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 2 mL tuz
• her 1 fincan (250 mL) yumurta için 15 mL şeker
Yumurtanın dondurulduğu kap biraz geniş olmalıdır. Donmuş yumurta nispeten az yer kaplar, eridiğinde yeniden genişler Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Kolay stok için yumurtaları küp şeklinde kaplarda dondurunuz ve plastik kaplara alınız
Pişmiş yumurtanın dondurulması tavsiye edilmez. Yumurtanın beyaz kısmı kauçuk şeklinde kalabilir



13.09.2011

Romalılar döneminden beri kullanılıyor. Ve benim önerim, eğer vücudunuzda fazla gaz oluşumu var ise koyabildiğiniz her yemeğe, kimyon koyun.

• Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
• Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
• Diyareyi hafifletici etkisi vardır.
• İdrar söktürücüdür.
• Sinirleri uyarır.
• Terletici etkisi de bulunmaktadır.


12.09.2011

Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önlermiş'' Söyleyenlerin yalancısıyız bizde.

24.08.2011

En faydalı yarışmasının ilk beşi

Taze süt ve süt ürünleri
Dut, çilek, böğürtlen vb
Bu devirde bulabilirseniz, sadece ot yiyerek beslenen hayvanların eti.
Kabuklu meyveler  fındık, ceviz vb.
Fasulye, nohut, mercimek vb.
22.08.2011

Kakao bir antioksidandır. Kakaonun çekirdeğinde bulunan Flavanol’ün, beyne fazla oksijen gitmesini sağlıyor. Bu da ileri yaşlarda bellek sorununu azaltıyor. Bilginize...

19.08.2011


MUCİZE KAPARİ

Çok fazla insan kullanmıyor ama çok hoş, lezzetli bir bitki kapari. Evliya Çelebi bundan tam 400 yüzyıl önce keşfetmiş kapariyi yararları saymakla bitmez ben bir kısmını paylaşacağım sizlerle . Kabızlık giderir, Ağrı kesici,
Cinsel Gücü Artırır, ,İdrar söktürür, Balgam söktürür, Felç ve
Romatizmaya iyi gelir,
Solucan düşürtür, İskorbit hastalığına iyi gelir, Kan bozuklukları,Gut hastalığı, Hemoroid, Dalak büyümesi, Kalça rahatsızlıkları, Adet düzenleyici ve sancıları, Diş ağrıları, Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici.
Say , say bitmez daha ne duruyorsunuz en azından salatanıza ekleyin.

Son günlerde midenizle ilgili şikayetleriniz artmaya mı başladı? Hazımsızlık, ekşime ya da yanma gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Eğer şikayetleriniz bu yöndeyse doğru beslenmiyorsunuz demektir. Çünkü özellikle mide hastalıkları yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Çok fazla, aşırı yağlı ve çok hızlı yemek, yemekten sonra hareketsiz kalmak, besinleri yeterince çiğnemeden yutmak mide sorunlarının en önemli sebepleridir. Bu yüzden öncelikle zor sindirilebilecek besinlerden uzak durmalısınız.Salata, kepek ekmeği, az yağlı süt ve yağsız et gibi hafif besinler yiyerek hem midenizi yormamış hem de sindirimi kolaylaştırmış olursunuz. Bu arada midenizin aşırı asit üretmesine neden olabilecek acı baharatlar, alkol, nikotin, lahana, baklagiller, koyun eti, mayonez, tüm kızartmalar, ağır yağlar gibi tüm yiyeceklerden ve içeceklerden de kaçınmalısınız.

Hamur İşleri : Kepek ekmeği, galeta, gevrek Beyaz ekmek, tost ekmeği, poğaça, simit
Süt ve süt ürünleri,Yumurta : Rafadan yumurta, az yağlı süt, yoğurt, az yağlı peynirler Krema, kaymak, mayonez, katı yumurta, yağlı sert peynirler
Yağlar : Bitkisel margarin ve yağlar, zeytinyağ, ayçiçek yağı, mısırözü yağı Fazla tereyağ, kuyrukyağı
Et, Kümes Hayvanları : Yağsız et, dana ve sığır eti, haşlama tavuk, yağsız salamlar Yağlı et, sakatat, pastırma, kızartma etler, baharatlı et yemekleri, salamura ve füme etler, sucuk
Meyve, Sebze : Elma, armut, muz, çilek, şeftali, ıspanak, patates püresi, pirinç Lahana, salatalık, patates cipsi, turunçgiller, ham meyveler, kuruyemiş, pestil
İçecekler : Maden suyu, su, sebze suları, şekersiz meyve suları (ekşi olmayanlar), papatya çayı Kahve, çay, meyve çayları ve nane çayı, alkol, kolalı içecekler ve limonata, ekşi meyve suları


Bu arada mide sorunlarını giderirken ne yediğiniz kadar onları nasıl yediğiniz de büyük önem taşır. Mide yakınmalarını azaltmak için ayrıca;

İyi çiğneyin, yemekleri yavaş yiyin.
Üç büyük öğün yerine beş ya da altı küçük öğün yiyin.
Yemekle yatma arasında en az dört saat geçmesi gerekir. Yemekten hemen sonra uzanmayın, midenizin boşalması için zaman tanıyın. Yatmadan en son dört saat önce yemek yiyin. Mideniz yatarken dolu olursa mide asidi yemek borusuna sızabilir.

TON BALIĞI

Haftada en az üç kez yendiğinde içerdiği zengin omega 3 yağ asiti ile kolesterol seviyenizi dengeleyerek kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Alzheimer, hipertansiyon, depresyon ve kanser önlediği diğer hastalıklar.


BİBER


Biberin bütün türleri C vitamini bakımından zengindir. Mideyi uyarır, sindirim salgılarını arttırır, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı arttırır. Soğuk algınlığının ilk belirtisi görüldüğünde biber alınırsa iyileştirici olur. Aşırı miktarda tüketilen acı biber mide ve bağırsakların tahrişine yol açabilir ve hatta böbreklerle karaciğerin rahatsızlanmasına neden olabilir.


AMAN DİKKAT

LÜTFEN, MEYVE VE SEBZELERİ, ÇOK FAZLA VE MUTLAKA SOĞUK SU İLE YIKAYIN. MÜMKÜNSE BEYAZ SABUNLA YIKAYIN VE SİRKELİ SUDA BEKLETİN. ZİRAİ İLAÇLAR DOĞRU AYARLANMADIĞI İÇİN, ÇOK TEHLİKELİ. VE NE YAZIK Kİ SEVGİLİ, EMEKTAR ÇİFTÇİLERİMİZ, BUNU BİZE  İYİLİK OLSUN DİYE YAPIYOR. OYSA Kİ BU TİP İLAÇLAR MUTLAKA AYARINDA KONULMALI.

MEYVELERİN YARARLARI

İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır.
Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.
Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.
Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.
Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.
Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.
Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.
Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve Cilt Kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca tavsiye edilmiştir.
Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.
Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.

Ekmeğin 5 faydası

İçeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır.

Meyve ve sebze gibi vitamin kaynağıdır (B1, B6 ve niasin kaynağı).

Yağ oranı çok düşüktür hatta yağ içermez.

Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan daha çabuk doygunluk hissedersiniz.

Doyurucudur.


BARBUNYA
  • Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
  • Vücudun gelişimini ve onarımını destekler.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır.
  • Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.
  • Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir.
  • Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.
  • Zehirlenmelerden sonra yenirse iyileşmeyi hızlandırır.
  • Kullanmadan önce bir gün kadar suda bekletilirse gaz yapıcı özelliği gider
YUMURTA
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.
PROTEİN DEĞERİ
Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.
VİTAMİN DEĞERİ
Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.
D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.
B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.
Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
MİNERAL DEĞERİ
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.
Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.
Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.
YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ
Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.
YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTTIRIR MI?
Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir.
Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir.
Yapılan bilimsel çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.


KIRMIZI ET
Çocukların zihinsel gelişiminde her hafta mutlaka tüketilmesi gerektiği önerilmektedir.
B12 vitamini bulunmaktadır. Vücut için çok gerekli olan bir vitamindir. Eksikliği sebebiyle ileriki yaşlarda sıkıntı oluşturmaktadır.
Çocukların mutlaka tüketmesi gerekiyor. Çünkü büyümede önemli bir ölçüde etkisi vardır.
B12 vitaminin sayesinde hücrelerin büyümesi ve tamir edilmesi işlemi gerçekleşiyor.
Karpuz

Karpuzun B ve C vitamini içerir. Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de oldukça düşük. İlginç olan, karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.
Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içeriyor. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve Bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır.

Börülce

İçeriğinde bulunan bol c vitamini, bitkisel proteinler, azot ve nişasta ilşe sağlık açısından son derece yararlıdır. Görümün olarak fasulyeye benzemesinin yanı sıra haif tatlımsı bir tadı vardır.Karnıkara da denilen, börülcenin yararları;
FAYDALARI :
Göğüs ve akciğere faydalıdır. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir. Cinsel arzuyu arttırır. Yanıklara sürülürse faydası görülür. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir.
Börülce nasıl kullanılır? Börülce yemeği, salatası ve turşusu yapılarak tüketilmesinin yanı sıra haricen yanıklarda kullanılır.

Tereyağının yararları

Olgunlaştırıcı, çözücü, eriticidir ve gevşetici etkisi de görülür. normal vücut üzerinde eritici, çözücü etkisi vardır. Sert bedenlerde (organlarda) bu etki görülmez. Hassas vücutlarda bu etki daha kolay görülür. Onun buharı (dumanı) kurutucudur. Müsekkinle birlikte büzücü etki gösterir.

Tereyağının yaralara etkisi

Bağırsaklara geçen maddelerin oluşturduğu ağrıyı giderir. Sinir iltihaplarına yararlıdır. Yaraların iltihaplarını çözerek, iyileşmesini sağlar.

Tereyağının baş organlarına etkisi

Beyin zarı için kullanılan terkipler, zübd (tereyağı) ile birlikte kullanılır. Kulak arkasındaki urlara (şişlere), kasıklardaki urlara, ağızdaki ve dişlerdeki şişlere ve apselerine, kıla (çobançantası) ve onun terkipleriyle birlikte uygulanır. O, diş çıkmasını kolaylaştırır.

Tereyağının güzelliğe etkisi

Beden onunla ovulursa, bedene faydalıdır; onu besler ve şişmanlatır. Tereyağının cildi besleyici ve parlaklaştırıcı özelliği de vardır. Cilde yumuşaklık sağlar. Vücut derisi için nemlendirici yararı da bilinir

Tereyağının solunuma etkisi

Soğuktan oluşan kuru öksürüğe iyi gelir, özellikle badem ve şekerle birlikte bu etkiyi yapar. Aynı zamanda, zatülcenbe ve zatürreye iyi gelir. Kan tükürmeye iyidir ve yakı olarak (haricen) uygulanır. Aynı zamanda, badem yağı ve şekerle birlikte kullanılınca, yumuşatıcı etkisi artar. Tek başına tereyağının temizleyici etkisi daha az görülür. Şekerle alınırsa, aksi olur, yumuşatıcı olmaz. Tereyağı, eğer bir ukiyye alınırsa ve yarısı kadar Balla karıştırılırsa, kan tükürmeye engel olur ve kusmayı engeller

Tereyağının dışarı atan organlara etkisi

Tereyağı (zübd), yumuşatıcıdır ve genellikle ishal etkisi gösterir. Onunla lavman yapılırsa, yumurtalıklar, rahim ve bağırsaklardaki yaralara ve sert urlara iyi gelir. Mesane girişindeki iltihaplar için kullanılan ilaçların terkibine girer.
Tereyağının zehirlenmeye etkisi
Zehirlere karşı etkilidir ve yılan soktuğu yere pomat olarak tatbik edilirse, yararlıdır

DOMATES

B3, C, E, Beta karoten, Likopen, demir ve potasyum içerir. Fazla söze ne hacet tam mevisimi bol, bol yiyin. Fırına koyup biraz közleyin, ısıyla vitaminler daha fazla açığa çıkacak ve kabuğunu çıkarmanız kolaylaşacak, böylece çok daha faydalı olacaktır.

BÖRÜLCE

İçeriğinde bulunan bol c vitamini, bitkisel proteinler, azot ve nişasta ilşe sağlık açısından son derece yararlıdır. Görümün olarak fasulyeye benzemesinin yanı sıra haif tatlımsı bir tadı vardır.Karnıkara da denilen, börülcenin yararları;
FAYDALARI :Göğüs ve akciğere faydalıdır. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir. Cinsel arzuyu arttırır. Yanıklara sürülürse faydası görülür. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir.
Börülce nasıl kullanılır? Börülce yemeği, salatası ve turşusu yapılarak tüketilmesinin yanı sıra haricen yanıklarda kullanılır.

KARİDES


Karidesin besin öğelerine baktığımızda, iyi bir protein, selenyum ve B12 kaynağı olarak yüz güldürücüdür. Düşük yağlı ve düşük kalorili denilebilir ancak yüksek kolesterol içerir.
Proteine alternatif
Karides hayvansal proteine lezzetli bir alternatiftir 100 – 120 gram karides yaklaşık 23.7 gram protein (günlük ihtiyacın yüzde 30 – 40�ı) sağlarken sadece 112 kalori enerji verir ve bir gramdan az yağ içerir.
Vitamin ve mineral zengini
Karides ayrıca D vitamini ve B12 vitamini için de harika bir kaynaktır. Sadece 100 – 120 gram karides yiyerek günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 28.2�sini almış oluyorsunuz. B12 vitamini, damar duvarlarına doğrudan hasar veren ve kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olarak görülen homosistein seviyesini düşük tutmak için gereklidir. Bunlara ek olarak karidesler omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynak. Karidesin yine 100 -120 gramı günlük selenyum ihtiyacının yüzde 64.2�sini karşılıyor. Araştırmalar selenyum ile kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu gösteriyor yani selenyum kansere karşı koruyucu. Birçok kişinin kafası karidesin yağ ve kolesterol içeriği ile ilgili karışık olabilir. Karides oldukça az total yağ içeriyor ancak kolesterolü maalesef yüksek. 100 gram veya yaklaşık 12 adet haşlanmış karideste 200 miligram kadar kolesterol var. Bu sebeple bazı kişiler yüksek kolesterol içeriği nedeniyle karides yemekten kaçınırlar. Ancak karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatınızdan tamamen çıkarmanın gereksiz olduğunu gösteriyor.
Kolesterole etkisi
Yapılan bir araştırmaya göre her gün 300 gram karides yiyen kişilerde LDL (kötü kolesterol) seviyesi yüzde 7 yükselirken, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yüzde 12 arttığı görüldü. Trigliserid (kan yağı) seviyeleri ise yüzde 13 düştü.
Özetle karides seviyorsanız ogün yoğun kolesterol içeren diğer hayvansal gıdaları aynı öğünde tüketmeyin. Et, süt, peynir ve yoğurdun yağsız olanlarını tüketin. Özellikle aynı öğünde hayvansal yağ tüketmeyin. Pişirme yöntemi olarak da tereyağlı karides tercih etmeyin. Sebzeli, fırınlanmış veya haşlanıp salataya eklenmiş veya ızgara şeklinde tüketmeye özen gösterin. Yanında bol yeşillik tüketin.

KABAK

Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.
Faydaları :
İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
Prostattan doğan şikayetleri giderir.
Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
Basuru olanlar için faydalıdır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur.
Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.
Şeker ile yapılan murabba'sı tatlılar içinde en iyisidir. Sevdayı giderir. Dimağa ve sevdavi marazlara faydalıdır.
İyi kan peyda eder.
Çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser.
Göğsü yumuşatır.
Helvacı kabağının çekirdekleri sağlık bakımından işe yarar. Bu çekirdekler bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklindeki kurtları düşürür. 50-100 gram taze kabak çekirdeğinin kabukları çıkarılarak havanda dövülüp bal ile karıştırılarak yenecek olursa şeritleri bağırsaklardan kolaylıkla dışarıya atar.


DÜNYA GÜZELİ PATLICAN

BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze patlıcanın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 24 kalori; 1,1 gr. protein; 5,5 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr. yağ; l gr. lif; 37 mgr. fosfor; 15 mgr. kalsiyum; l mgr. demir: l mgr. sodyum; 15 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,05 mgr. B3 vitamini; 0,081 mgr. B6 vitamini ve 5 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
o Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.
o Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok seyrek rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır.
o Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.
o Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir.
Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.

Alkol alıyorsanız aşağıdaki besinleri daha çok yemeniz tavsiye ederim. Çünkü alkol B vitaminini öldürür
B1 vitamininden zengin besinler:
Bulgur pilavı
Yulaf, çavdar, kepek ekmeği
Tam buğday ekmeği
Bamya
Tarhana çorbası
Yerfıstığı
Dolmalık fıstık

B6 vitamininden zengin besinler:
Acı pul biber
Sivri biber
Kereviz yaprakları
Ceviz
Dereotu
Keten tohumu
Tahin
Tam buğday ekmeği

B2 vitamininden zengin besinler:
Süt dana karaciğer
Süt dana böbrek
Tavuk karaciğeri
Dereotu
Tarhana çorbası
Pul biber

B12 vitamininden zengin besinler:
Sığır eti
Balık eti
Kuzu böbreği, yüreği, karaciğeri
Beyaz peynir
Süt
Yumurta sarısı



KABAK
Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak da tatbik edilir.

DÜNYA GÜZELİ MANTAR


Dilerseniz, size daha önce verdiğim bruschetta tarifini, mantarı yağda soteleyerek yapabilirsiniz.
İsterseniz mantarı sadece yıkayıp salatanıza koyun. Mantarla herşeyi yapabilirsiniz. Çok güzeldir.
Bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ihtiva eden mantar, çok az miktarda şeker ve yağ ihtiva ettiğinden kalorisi de oldukça düşük. İçinde bol miktarda folikasit bulunan mantar, kansızlığa iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor...
Mantar,  B kompleks vitaminleri ve C vitamini bakımından da zengin olduğu gibi çok az yağ ve şeker ihtiva eder. Bu nedenle, diyet yapanlar için lezzetli ve iyi bir tercihtir. 

Protein en önemli ihtiyaçlarımızdan biri. Peki bunu ucuz ve sağlıklı yoldan nasıl karşılarız ?
Tabi ki yumurta ile. Haşlayarak, içine ot ve peynir katıp tavada yaparak tüketebiliriz. Sağlıklı ve keyifli.
Badem, tatlıların şahı... neler mi yapılır macarone, acı badem, bademli bisküvi tamam bunlar biraz kalorili o zaman sadece yiyin.
Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.
- Acıbadem
- Tatlı badem
Faydası : Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahet devresini kısaltır. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Badem yağı kabızlığı giderir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.
Tazesi , kurusu , yabanisi, zahteri kısaca her çeşidi harikadır. Zeytinyağının içine katabilir bekletip harika lezzetler yaratabilirsiniz. Püre yapmak için kaynatacağınız suya koyup patatesleri bu suda haşlayarak fazladan tat katabilirsiniz. Tazesini alıp soğutucuda saklayarak, dilediğinizde kullanabilirsiniz. Onsuz olmaz...


KekikGüzel kokulu, genel olarak birçok besinle uyumlu, antiseptik etkili bir baharattır. Bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği de yüksektir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini yüksek oranda içerir ayrıca demir ve manganezin çok iyi, kalsiyumunda iyi bir kaynağıdır. Özellikle kuru baklagil, yumurta ve sebzelerle uyum içerisindedir.
Balık, dana eti, köfte, yahni, tavuk, sebzelerden brokoli, brüksel lahanası, havuç, taze fasulye, mantar, soğan, bezelye, ıspanak, kabağa çok yakışır.

1 çay kaşığında 5.5 kalori içerir.



En sevdiğim meyve diyebilirim. Ve tam mevsimi. Nasıl mı yiyelim... Dilediğiniz gibi reçel, marmelat, tatlı, komposto, meyve suyu daha neler neler. Tadı güzel kendi güzel yararlı mı yararlı bir meyve.

    ŞEFTALİNİN YARARLARI

  • Ağız kokusunu alır.
  • Kanı zehirlerden temizler.
  • Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
  • Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
  • Bol miktarda idrar söktürür.
  • Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler.
  • Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
  • Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.
  • Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.




Tarhun artık pek fazla mutfakta kullanılmıyor, hatta yeni gençler tarafından tanınmıyor bile, oysa hoş ve yararlı bir bitki. Çayını yapabilir, yemeklerinize katabilirsiniz. Lezzetini seveceksiniz. Deneyin. Tazesini bulamazsanız , lokman hekimden kurusunu alabilirsiniz.

- Güçlendirici tonik etkisi vardır.
- Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
- Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.
- Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
- İdrar söktürücüdür

Tarçını sevmeyen var mı? Bilmiyorum ama çok hoş bir baharat ve faydalı. Neler mi yapılı ? Şekerin içine kabuk tarçını koyarak saklayabilir çay, kahve ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Aynı şeyi tuza uygulayabilirsiniz hoş bir aroma katar ve lezzeti arttırır.
Balzamikle kaynatıp hoş aromalı leziz bir sos elde edebilirsiniz.
Meyve suyu kaynatırken içine katacağınız kabuk tarçın enfes bir lezzet verecektir.
Sütlü tatlıların tamamına yakışır.
Elmalı tatlılara ayrı bir lezzet verir.
Çubuk tarçın2ı sıcak suda bekletip demlediğiniz çayı içebilirsiniz, bal katarsanız daha da faydalı olur.
Ne faydası var diye sorarsanız;

Romatizmayı önler.
Zihin yorgunluğunu giderir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Migreni önler.
Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
Yorgunluğu giderir.
Gerginliği alır, sakinleştiricidir.
Kabızlığa iyi gelir.
Yoğun çalışma temposunun sebep olabileceği baş ağrılarını önler.





Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.
Semizotu, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalıdır. Aynı zamanda kanımızıı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü biliyoruz.
Semizotu, şeker hastalarının susuzluğunu azaltır ve şişmanlara kilo verdirir nedeni ise içerdiği yüksek posadır. semizotu, yeşil salata olarak yenirse pişmediği için besin degerini kaybetmediğinden faydası fazladır.
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döker.
Genetik bilimcilerin mucize olarak yorumladığı semizotu, kanı temizliyor , beyin yorgunluğunu alıyor. Sinir krizlerini önler. Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Zayıflamaya faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir. Saplarıyla birlikte yapraklarını kavurarak yemeğini yapabilir, salata olarak çiğ tüketebilirsiniz.

Artık her şeyi her mevsimde bulduğumuz için, meyvelerin mevsimlerini çoğu insan bilmiyor. İşte size yaz meyveleri...
Kayısı, çilek, likapa, ahududu, böğürtlen, dut, kiraz, vişne, Hindistan cevizi, incir, mango, karpuz, kavun, şeftali/nektarın, papaya, armut, erik, Frenk inciri, ananas, üzüm , kızılcık, Frenk üzümü, güveyfeneri.


Kuşkonmaz,  nedense ülkemizde pek değil, hiç tercih edilmiyor. Oysa lezzetli mi lezzetli, besleyici mi besleyici bir sebze. Üstelik yemek, çorba  ve salata olarak çok farklı tarifler yaratmak mümkün.
İçinde neler mi var ?
Kuşkonmaz, A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Yarın size, harika kuşkonmaz tarifleri vereceğim. Vazgeçemeyeceğiniz yeni bir sebzeniz olacak.



Ceviz, zeytin gibi sağlıklı yağ içeren yiyecekleri tercih edin. Ve mümkünse mutlaka günde 1-2 ceviz 3-4 zeytin yemeye çalışın.

2. Her akşam mutlaka iki dilim ananas yemenizi tavsiye ediyorum. Yağ yakımınızın ne kadar arttığını gözlerinizle göreceksiniz. Hanımların en büyük sorunu olan selülitin çözümü içinde birebir olduğunu hatırlatmamda fayda var.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı